فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان در تهران - علت خیره شدن نوزادبه یک نقطه - انواع تشنج در نوزادان -www.childneurology.ir

تلفن مشاوره دکتر علیرضا رضایی فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال و کودکان :09025540607

نوبت دهی : 02155406074  -  09025540607

مشاوره از طریق واتساپ : 09025540607

وب سایت رسمی دکتر علیرضا رضایی

 فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان و اطفال

فلوشیپ تشنج و صرع و نوار مغز

دکتر علیرضا رضایی فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان و اطفال

میگرن

میگرن نوعی  سردرد عروقی می باشد که به سبب  منقبض شدن شدید رگ های خونی مغز به وجود می آید.

میگرن معمولا به صورت  سردردی بسیار  شدید است که امکان دارد همراه با دردی شدید و تپش دارو کوبنده باشد. در این گونه سدرد ها معمولا  حساسیت بسیار  شدید به نور و صدا  در بیماران میگرنی مشاهده می شود.  حملات میگرنی در اکثر مواقع سبب بروز  درد های بسیار  شدیدی در سر  می شود . این سردرد شدید می تواند تا ساعت‌ها و یا روزها همراه فرد باشد . اینگونه سردرد های شدید به گونه ای است که بر اثر آن فرد مبتلا  ، تنها می خواهد در محلی تاریک و بدون سر و صدا دراز کشیده و استراحت کند.  در برخی از انواع بیماری میگرن،  معمولا نشانه های بسیار هشدار دهنده حسی نیز در فرد پدید می آید مانند : حالت سوزن سوزن شدن در دست ها و پاها ، نقاط نورانی فلاش مانند ، نقاط کور و از این قبیل.  در مورد درمان بیماری میگرن ، معمولا داروهایی به منظور تسکین درد و تعداد و میزان حملات تجویز می شود. اما باید در نظر داشت که نتیجه مطلوب هنگامی به دست می آید که ترکیبی از دارو و همچنین تغییر در شیوه زندگی ، تغذیه و درمان های خانگی ، با آن همراه باشد.

 

انواع بیماری میگرن

بیماری میگرن معمولا به چند دسته تقسیم می شود که برخی از آن ها شامل موارد زیر می شود :

• میگرنی که با   تشعشعات  نور همراه است :  در  این نوع از  میگرن ، به طور معمول ، پیش از شروع حملات سردرد نشانه ها و علائم هشدار دهنده ای ظاهر می شوند که تشعشعات نور نامیده می شوند.   می توان گفت که تقریبا در حدود  یک‌‌ سوم از افراد مبتلا به بیماری میگرن ،  این نوع از علائم وجود دارد که بسیار آزاردهنده هم می باشند. از جمله  این  نشانه ها می توان مواردی مانند خشکی زیاد در گردن ، پاها و یا شانه ها و همچنین مشکل و اختلال در بینایی یعنی همان دیدن تشعشعات نوری را نام برد.

• میگرن بدون بروز  تشعشعات نور.

•  ایجاد میگرن بدون بروز  سردرد : در این نوع از  میگرن  که آن را میگرن خاموش هم می گویند ، معمولا علائم تشعشعات نور وجود داشته اما بیمار دچار سردرد نمی شود.

 

علایم بیماری میگرن

نشانه ها و علایم بیماری میگرن بسیار  متفاوت‌ بوده و امکان دارد که به صورت یک مورد و یا  ترکیبی از نشانه ها و علایم زیر بروز کنند :

• بروز سردرد های تپش مانند و دارای ضربان که به طور معمول با دردی نا معلوم آغاز شده و پس از آن تبدیل به درد های شدید ، تپش دار و کوبنده می شود.  این نوع سردرد در اکثرمواقع ، همراه با حرکت کردن فرد ، افزایش پیدا می کند.  امکان دارد ناحیه درد ، از یک طرف سر به طرف دیگر سر تغییر مکان دهد. و یا اینکه در قسمت پیشانی و جلوی سر بوده یا تمام سر را در برگرفته و درد شدید به وجود آورد .

• حساسیت  شدید فرد نسبت به نور، بو و یا  صدا

• ایجاد حالت تهوع، استفراغ،  شکم درد یا معده درد در فرد.

• کاهش اشتهای فرد

• احساس  گرما ی شدید و یا سرما در فرد.

• رنگ پریدگی فرد

• خستگی فرد

• سرگیجه در فرد

• تاری دید درفرد

• بروز اسهال در فرد

• بروز تب که البته به ندرت رخ می دهد.

معمولا مدت زمان  سردردهای میگرنی  حدودا تا  ۴ ساعت بوده و ادامه پیدا می کند.  ولی در سردرد ها و حملات میگرنی بسیار شدید، این سردرد حتی امکان دارد که تا یک هفته هم به طول بیانجامد.  البته در هر فردی  تعداد حمله های میگرنی متفاوت می باشد.  افرادی که به میگرن دچار هستند ، به طور معمول در طی ماه 2 تا 4 بار دچار این نوع سردرد های شدید می شوند.بهرحال نمی توان به طور قطعی بیان کرد  زیرا در برخی از افراد این سردرد ها ممکن است چند روز یک بار و در برخی دیگر ، یک یا دو بار در طی سال باشد.

 

دلایل سردرد میگرنی

باید گفت که علت اصلی بروز سردرد های میگرنی کاملا مشخص نیست ، اما بهرحال می توان گفت که دلیل و یا دلایل بروز این نوع سردرد ها نه تنها با تغییرات در مغز مربوط بوده بلکه ممکن است که ژنتیکی نیز  درآن دخیل باشد. ممکن است افرادی که مبتلا به میگرن هستند این بیماری را به ارث برده باشند.البته باید خاطر نشان کرد که درحال حاضر محققان بر این عقیده اند که از جمله دلایل غیر ارثی در بروز بیماری میگرن می تواند ناشی از تغییراتی در بخش های خاصی از مغز باشد.عواملی هم وجود دارند که به نوعی تحریک کننده شروع سردرد های میگرنی هستند از جمله

• استرس‌های عاطفی  و روحی :  معمولا یکی از مرسوم ترین   تحریک کننده های  حملات میگرنی می تواند ، استرس ‌های عاطفی و روحی باشند.

• برخی از مواد شیمیایی و همچنین مواد نگهدارنده در مواد غذایی و برخی از خوراکی ها ،  مواد غذایی. و نوشیدنی‌های خاصی همانند : غذاهای فراوری شده ، پنیرهای مانده و قدیمی،  نوشیدنی های الکی دار ، غذاهای شور، و همچنین برخی از مواد افزودنی به خوراکی ها مانند  نیترات (در هات داگ ها  پپرونی، و گوشت های دودی )، منو سدیم گلوتامات ( به طور معمول در پنیر هست)  تمام این مواد ممکن است تحریک کننده بیماری میگرن و حملات آن باشند

• کافئین:  بعضی افراد در مصرف  کافئین بیش از حد افراط و زیاده روی می کنند. و یا ممکن است مصرف آن را به طور ناگهانی  قطع  کنند. مصرف و قطع ناگهانی هر دو سبب بروز سردرد های میگرنی می شود.  باید درنظر داشت که هر گونه تغییر ناگهانی در  سطح کافئین خون  مشکل ایجاد می کند ، اما باید گفت که نگرا کافئین ، خود از جمله  خوراکیهای مخصوص به منظور رفع و درمان  سردرد  های شدید میگرنی می باشد.

• تغییرات زیاد در روندخواب :  بی خواب ، کم خوابی و یا خواب بیش از اندازه همگی از محرک های اصلی بروز میگرن می باشند.

• عوامل جسمانی : در برخی از موارد  فعالیت بدن و حرکتی  شدید  همانند رابطه جنسی ، از عوامل تحریک کننده  بیماری میگرن می باشد.

• تغییرات خاص محیطی.

• مصرف داروهای  خاص مانند داروهای گشاد کننده عروق و یا  قرص های ضد بارداری

• بروز تغییرات هورمونی در زنان مخصوصا در هنگام دوره قاعدگی

پیشگیری از ابتلا به  بیماری میگرن

از طریق تغییر در شیوه  زندگی و همچنین تغذیه احتمال کاهش در میزان و تعداد دفعات حملات و سردرد های  میگرنی و همچنین  شدت آن زیاد است.  برخی از این تغییرات از قبیل موارد زیر می شود :

• پرهیز و دوری فرد از  تحریک کننده های سردرد  و حملات میگرنی : در صورتی که بعضی از مواد غذایی و بوی آن ها و یا عطر خاصی سبب ایجاد سردرد میگرنی شود ، توصیه می شود که ، از آنها دوری شود.  پرهیز از مصرف سیگار ، . کافئین، و مشروبات  الکلی از جمله روش های  پیشگیری از سردرد های میگرنی می باشد.  علاوه بر این ها برخورداری از  یک روش مناسب و منظم در مورد تغذیه و خواب در کنار دوری از استرس و فشار ، همگی از راه های جلوگیری از ایجاد سردرد های می گرنی محسوب می شود.

• ورزش و فعالیت منظم و دائم : انجام  تمرینات مناسب و حرکات ورزشی و بدنی به صورت هوازی ، معمولا  سبب کاهش استرس و فشار  بر بدن فرد شده و مانع از بروز حملات میگرنی می شود.  این  گونه فعالیت ها می تواند به صورت : شنا ، دوچرخه سواری  و یا پیاده روی باشد. البته باید توجه داشت که فعالیت های شدید حرکتی ، خود باعث بروز میگرن می شود.

• چاقی و اضافه وزن نیز از جمله عوامل ایجاد کننده و موثر در بروز  میگرن هستند.   با در نظر داشتن این موارد از طریق کاهش وزن و استفاده از یک رژیم غذایی مناسب می توان خطر ابتلا به بیماری میگرن را کاهش داد.

• پرهیز از مصرف داروهای استروژنی:زنانی که دچار بیماری  اگ میگرن هستند ، بهتر است از مصرف ، استروژن می‌تواند داروهای هورمونی و جلوگیری  از بارداری کمتر استفاده کنند زیرا مصرف استروژن خود یکی از تحریک کننده های درد های میگرنی است .

 

سردرد های میگرنیمعمولا به دو نوع   میگرن معمولی و میگرن  كلاسیك مرسوم هستند.  سردرد های میگرنی معمولی  به طور معمول با درد خفیف و آرام شروع شده و پس از آن دردهای تپش دار و کوبنده آغاز می شود. این درد شدید معمولا از دو ساعت تا هفتاد و دو ساعت طول می کشد.  دردهای میگرنی اغلب بسیار شدید بوده و به صورت درد در پشت سر ، شقیقه ها ، پشت گوش ، یک طرف سر و به همان ترتیب آن طرف شر و همچنین ممکن است تمام سر را بگیرد.  درد های میگرنی  همراه  با علائمی مانند : تاری  و یا اختلال در بینایی ، تهوع، استفراغ، ، سوزش و بی حسی در دست ها و پاها  ظاهر می شود.

البته سردرد های میگرنی در بین كودكان امکان دارد که علائم دیگری جز سردرد داشته باشند مانند : درد های شکمی ، گیجی و استفراغ ،  و قولنج یا گاز معده.

درد های نوع میگرن كلاسیك مشابه با  درد میگرن معمولی می باشد اما  علائم آن بسیار  شدیدتر است که به صورت ضعف شدید و ناراحتی در بینایی و دیدن تشعشعات نوری و جرقه زدن در چشم ، اختلال در صحبت کردن و دیدن اشکال هندسی از جلوی چشم .. می باشد.

البته علائم متداول و مرسوم مربوط به میگرن كلاسیك، اختلال در دید و بینایی می باشد که ممکن است چند ثانیه و یا  چند ساعت  طول کشیده و سپس برطرف شود..

از جمله  عوامل بروز میگرن در زنان  که می توان گفت مهم ترین آن نیز می باشد ، تغییرات در هورمون  استروژن است که معمولا در طی دوره عادات ماهانه به وجود می آید. زیرا زمانی که سطح استروژن پاین می آید ، ممکن است سبب بروز درد های میگرنی شود.   بروز سردرد های  میگرنی به طور معمول بین سنین 20 تا 30 سال می باشد و همراه با بالا رفتن سن بهتر می شود.

 

كودكان نیز  می توانند دچار بیماری  میگرن شوند  اما این تفاوت در مورد آن ها وجود دارد که درد های میگرنی در کودکان دارای مرکز مشخصی نبوده و درد در بدن  پخش می شود.

از دیگر عوامل تاثیر گذار بر بروز سردرد های میگرنی موارد زیر را میتوان عنوان کرد :

یبوست فرد ، استرس و فشار ،آلرژی و حساست ،  اختلال در كار كبد، بی خوابی های زیاد و همچنین  خواب زیاد ، تغییرات خاص احساسی ،  وجود نور شدید ، تغییرات در  هورمون ها ، نور های خیره کننده ، تغییر در آّ و هوا و فشار هوا ، بی حركتی بدن، فشار مشكلات در دهان و دندان .

یکی دیگر از موارد تاثیر گذار شامل کاهش میزان قندخون می شود که نقش مهمی در این امر دارد.  بر طبق تحقیقات انجام شده این موضوع روشن شد که کسانی که دچار سردرد میگرنی بوده اند ،  دارای  کاهش قند خون  بوده اند  و سطح پایین ان سبب سردرد میگرنی شده است.مصرف سیگار نیز به علت وجود نیکوتین و همچنین مونو اکسید کربن ، در بروز سردرد میگرنی موثر است. .

برخی از مواد غذایی نیز به سبب خاصیتی که دارند سبب بروز میگرن می شوند همانند : ترشی ها ، مرکبات ، شكلات ها ، نوشابه های الكلی، غذاهای مانده و با  نمك زیاد  و همچنین مخمر ها.

 

درمان سردرد میگرنی با گیاهان دارویی

1 گل گاو زبان که سبب کاهش درد میگرن می شود.

2 عصاره شیرین بیان که سبب افزایش انرژی شده و باعث کاهش درد می شود. البته توصیه می شود که افرادی که دارای فشار خون هستند استفاده نکنن.

از جمله گیاهان دارویی مفید در کاهش بروز سردرد می توان به اکلیل کوهی ، بابونه و پوست درخت بید اشاره کرد. البته توصیه می شود که در دوران بارداری استفاده نشود.

استحمام آب گرم  نیز در کاهش درد های میگرنی موثر است.

 

توصیه های لازم

1-  استفاده از یک رژیم و تغذیه  کم حجم و دارای پروتئین و کربوهیدرات .

2-  مصرف برخی مواد همانند جعفری ، آناناس ، رازیانه ، سیر ، مغز بادام، شیره بادام، آب تره، شاهی، و  گیلاس.

3-  پرهیز از مصرف غذاهایی  که دارای آمینواسیدتیرامین  بوده و به صورت مواد  غذایی مانند انبه، موز، غذاهای مانده و نمک دار ، بادمجان ،  كلم، كنسرو ماهی، مواد لبنی، مخمر ها ، گوجه فرنگی، سیب زمینی، تمشك، آلو قرمز، بوده و همچنین پرهیز از مصرف شکلات ،  و  همچنین پرهیز از مصرف نوشابه های الكلی، آسپرین و غذاهای  دارای ادویه .

 4- ا پرهیز از مصرف زیاد گوشت ، نمک زیاد ، غلات ، نان،  غذاهای پر چرب ، حبوبات.

5-  مصرف کم حجم غذاها و استفاده از مواد غذایی با کیفیت. وعده های غذایی را حذف نکرده و در عوض میان وعده مصرف شود. این کار سبب ثابت ماندن قند خون می شود.

6-  به طور مرتب دندان و لثه ها  توسط پزشک کنترل شود.

7-  امتحان کردن قهوه به منظور بهبود سردرد میگرنی ، استراحت در اتاق کم نور و بدون سرو صدا توصیه می شود.

8-  پرهیز از مصرف دخانیات  و در معرض دود سیگار قرار گرفتن زیرا باعث بروز و یا تشدید درد می شود.

 

سایر موارد موثر

1-  از مصرف بیش از حد مسکن ها پرهیز کنید زیرا همین امر سبب تشدید درد و حملات میگرن می شود.

2-  حذف مواد آلرژی زا از مصرف روزانه این گونه مواد سبب تشدید و یا بروز درد های میگرنی می شود.

3ـ زمانی که دست ها سرد شده و میزان حرارت بدن کاهش می یابد ، می تواند از نشانه های منقبض شدن رگ های خونی و آغاز درد میگرن باشد.

از طریق بالا بردن درجه حرارت دست ها  می توان در بروز درد ها پیشگیری نمود.

4ـ  شنیدن موسیقی آرام کمک موثری در کاهش درد میگرنی است.

5ـ  استفاده مرتب از مسکن های ضد درد در وهله اول باعث کاهش درد شده اما به مرور زمان اثر ان کم می شود. به منظور درمان میگرن بهتر است با پزشک مشورت شود.

6-  مصرف گل گاوزبان تاثیر بسیار زیادی در کاهش درد های میگرنی دارد. حتی ممکن است پس از مصرف حالت تهوع و استفراغ هم از بین برود.

7ـ از جمله داروهای تجویز شده توسط پزشکان  برای تخفیف و بهبود درد های میگرنی میتوان  آرگوتامین را نام برد. البته ممکن است این دارو اعتیاد آور باشد بهتر است قبل از مصرف با پزشک مشورت کرده و بدون تجویز استفاده نشود.  داروی دیگر نیز داروی سوماتریپ تان  می باشد كه معمولا به منظور کاهش حمله های میگرنی مصرف می شود. این دارو سبب افزایش  سروتونین در مغز می شود.  بر طبق تحقیقات انجام شده ، مصرف این دارو ممکن است به مدت دو ساعت نتیجه مثبت داشته باشد ، اما همانند هر داروی دیگری ممکن است دارای عوارضی همچون ، خواب آلودگی ، بیقرار شدن ، گیجی و نگرانی باشد. این دارو برای همه افراد مبتلا به میگرن توصیه نمی شود زیرا سبب منقبض شدن شریان می شود. مصرف این دارو برای بیماران قلبی و بیمارانی با فشار خون بالا  توصیه نمی شود.

8ـ از جممله دیگر داروهای پیشگیری کننده از میگرن می توان داروهایی مانند پرپرانوول ، دیازپام و آمی تریپ تیلین را نام برد.

فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان در تهران - علت خیره شدن نوزادبه یک نقطه - انواع تشنج در نوزادان -www.childneurology.ir

وب سایت رسمی دکتر علیرضا رضایی

 فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان و اطفال

فلوشیپ تشنج و صرع و نوار مغز

فیسبوک دکتر علیرضا رضایی
گوگل پلاس لینکدین دکتر رضایی فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال واتس آپ دکتر علیرضا رضایی کانال تلگرام دکتر رضایی توییتر دکتر علیرضا رضایی
یوتیوب دکتر رضایی فوق تخصص مغز و اعصاب اطفال و کودکان